logo joss
logo vief

Technologie

De mening van senioren over het al dan niet gebruiken van nieuwe informatie- en communicatietechnologie (ICT) en nieuwe media loopt danig uit elkaar. Sommigen zijn heel erg enthousiast, anderen zijn absoluut tegen en elk heeft daarvoor zijn argumenten. Toch kan het, met het oog op de toekomst, nuttig zijn om je (verder) in te wijden in het gebruik van nieuwe technologische mogelijkheden, het zou nog wel eens van pas kunnen komen in je verdere leven.

Waarom is het zo belangrijk dat ik nu al nadenk over het gebruik maken van de technologie?

De verspreiding van de telefoon was een eerste technische vernieuwing, opgevolgd door de opkomst van de auto en nog later gevolgd door de komst van de televisie. Dat betekent dat de oudste ouderen in onze samenleving ondertussen al voor hun vierde technische vernieuwing staan, namelijk het omgaan met de moderne informatie- en communicatietechnologieën (ICT) zoals computers, internet, slimme mobiele telefoons enz.

Sommige senioren vragen zich daarbij af of het wel zin heeft om tijd en moeite te investeren in al dat nieuws en of ze niet beter af zijn met hun vertrouwde manier van zich te informeren en te communiceren. Want waarom zou je bijvoorbeeld surfen naar www.bol.com als je voor je boeken gewoon terecht kunt in de boekhandel? En waarom zou je elektronisch bankieren, als je evengoed geholpen wordt aan het loket?

Die redenering is heel begrijpelijk. Maar er zijn twee evoluties die deze redenering tegenspreken. In de eerste plaats evolueert de maatschappij zeer grondig. Waardoor stilaan het aanbod in webwinkels goedkoper wordt en veel ruimer is dan in de gewone winkels of aan de loketten. Bijgevolg krijg je dus meer keuzevrijheid en betere voorwaarden op het internet dan aan de fysieke loketten en in de winkels. Kortom, als digitale burger en consument verkeer je dan in een veel voordeligere positie dan als niet-digitale burger.

In de tweede plaats willen, zowel de overheid als senioren en ouderen zelf, zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. En op dat punt kan het gebruik van de computer en internet het leven heel wat gemakkelijker maken. Je hoeft het huis minder uit en kan toch evenveel als vroeger deelnemen aan de samenleving. Zo kan je via internet je bankzaken verrichten, boodschappen laten leveren, contact houden met vrienden, (klein)kinderen, broers/zussen, de krant lezen, het nieuws volgen en nog zo veel meer. Voorts kan ook het gebruik van nieuwe technologie of domotica (zie verder) in de woning het leven vergemakkelijken.

Dus wie vandaag – en zeker in de toekomst – geen computer en internet heeft of ermee overweg kan, wordt grotendeels uitgesloten van nieuwe informatiebronnen en manieren om te communiceren. En dat werkt in de meeste gevallen enkel in je eigen nadeel. Samengevat, er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruiken van de computer en het internet en die voordelen worden groter, naarmate je ouder wordt.

Tenslotte toont onderzoek aan dat senioren en ouderen, die geen gebruikmaken van de nieuwe ICT-mogelijkheden, dat niet doen omdat ze niet overtuigd zijn van het nut ervan. Maar in de lijst van voordelen die verder wordt weergegeven, zijn er zeker enkele voordelen die voor jou van toepassing kunnen zijn. Overtuig jezelf er dus van dat sommige nieuwe ICT-mogelijkheden op bepaalde vlakken voor jou nuttig kunnen zijn en je hebt de moeilijkste stap al gezet.

Enkele mogelijkheden ...

Zoals eerder gezegd, kunnen het gebruik van nieuwe informatie- en communicatiemiddelen en nieuwe media de levenskwaliteit nu en later op heel wat verschillende manieren verbeteren. Als je daarvan overtuigd bent, ga dan op zoek naar de manier waarop het gebruik van nieuwe ICT en media in jouw leven past en het kan vergemakkelijken. Vervolgens zijn alvast enkele mogelijkheden opgesomd.

Contact met anderen

 

Door het gebruik van nieuwe media en het internet kan je contact onderhouden met de buitenwereld, door bijvoorbeeld het nieuws, de politiek, muziek … te volgen. Naast de televisie kan je dus ook via internet op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in onze samenleving en in de wereld. Daarnaast kan je via internet contact leggen met nieuwe mensen, die bijvoorbeeld dezelfde hobby uitoefenen als jij. Voorts kan je ook je bestaande contacten onderhouden met vrienden en familie, zeker in het geval bijvoorbeeld zonen of dochters naar het buitenland verhuizen of als kleinkinderen een jaar in het buitenland studeren ... .

Nieuwe dingen ontdekken

 

Via het internet en nieuwe media kan je ook heel veel dingen bijleren zonder dat je daarvoor meteen een cursus of les moet volgen. Zo kan je bijvoorbeeld lid worden van een discussieplatform waarop men gesprekken voert over verschillende thema's, of je kan gewoon dingen opzoeken waarover je een vraag hebt, een periode uit de geschiedenis, hoe bepaalde planten te verzorgen, welke ingrediënten nodig zijn voor een recept, wie de Tour de France won vorig jaar …

Gebruikmaken van het digitaal aanbod

 

Steeds meer overheidsdiensten, instellingen en bedrijven verlenen hun diensten via internet. In bepaalde gevallen heb je meer keuze en betere voorwaarden als je van hun online diensten gebruikmaakt. Als je dan niet ook op dat internet vertoeft, dan loop je deze voordelen mis. Bijvoorbeeld wie met het vliegtuig vertrekt en via internet incheckt, hoeft geen uren voor vertrektijd op de luchthaven te zijn. Wie een internetspaarrekening heeft, krijgt soms hogere rente dan wie alle verrichtingen op de klassieke manier doet. Wie telefonisch openingsuren en toegangsprijzen navraagt, wordt vriendelijk verwezen naar de website. Reclame op radio en televisie verwijst steeds minder naar een telefoonnummer en steeds meer naar een internetwebsite voor verdere informatie. Wie een film wil kijken in de bioscoop kan lange wachtrijen vermijden door op voorhand tickets te kopen via internet. Ook bij de Belgische spoorwegen kan je online een ticket kopen en wachttijd aan het loket vermijden .

Langer zelfstandig thuis blijven wonen

 

Domotica is een verzamelnaam voor huiselijke electronica die gemaakt wordt om het leven thuis zo gemakkelijk mogelijk te maken. Deze woninggebonden technologieën maken je meer zelfredzaam en zorgen ervoor dat je langer zelfstandig thuis kan wonen. Mogelijke toepassingen zijn: voorprogrammeren van uw koffiezetapparaat, temperatuursensors die de verwarming of airconditioning bedienen, openen van de poort via je gsm, inbraakalarm via telefoon of sms naar de politie, sensoren die de verlichting ontsteken en weer doven, automatisch doorspoelen en reinigen van het toilet na gebruik en zo veel meer. 

Andere 

 

  • Foto’s kan je digitaal maken en eenvoudig via e-mail bezorgen aan vrienden en familie.
  • Je kan op elk moment het weerbericht bekijken, zo ben je altijd voorbereid op regenweer.
  • De uurregeling van het openbaar vervoer vind je ook terug op het internet, zo hoef je niet voor niets te wachten aan de halte of in het station.
  • Bestel zware boodschappen via je computer en laat ze thuis leveren
  • enz.

 

Je hoeft natuurlijk niet voortdurend bezig te zijn met al die nieuwe media en technologie, maar weet dat ze bestaan, waarvoor je ze kunt gebruiken en hoe je, degene die voor jou nuttig zijn, moet gebruiken. Op die manier kan je het leven nu en later vergemakkelijken. 

Meer weten ...

Wil je meer over dit onderwerp te weten komen, ga dan zeker eens kijken bij onze links

In samenwerking met :

koning boudewijn stichting