logo joss
logo vief

Wonen

De gemiddelde Belg bouwt één keer in zijn leven en wil het liefst voor de rest van zijn leven in dezelfde woning blijven wonen. Maar dat blijkt niet altijd evident te zijn. Want elke levensfase die je doorloopt stelt telkens andere eisen aan je woning: kinderen komen en gaan, kleinkinderen komen en gaan, je wordt ouder, je wordt minder mobiel … En je woning moet het liefst aan al die verwachtingen voldoen. Maar wat als dat niet het geval is?

Wat je huisvesting betreft, kan het daarom goed zijn om zo vroeg mogelijk aan de toekomst te denken. Bouw je een huis dat later nog kan aangepast worden? Wil je later liever verhuizen? Kies je liever voor een appartement met het oog op de komende jaren? Kortom informeer je over de mogelijkheden en denk nu al na over de woning die het best past bij je latere levensjaren.

 

Waarom is het zo belangrijk dat ik nu al nadenk over mijn woonsituatie op latere leeftijd?

Tegenwoordig wordt heel wat nadruk gelegd op ‘ouder worden in hetzelfde huis’ en ‘zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen’ of om het met een Engelse term te zeggen ‘Ageing in place’. En niet alleen beleidsmakers vinden dat belangrijk, uit onderzoek en uit onze ervaringen blijkt ook dat senioren en ouderen er zelf voor kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Mensen blijven het liefst zo lang mogelijk in het eigen huis wonen, omdat ze in de eerste plaats een sterke emotionele binding voelen met die woning waar ze (vaak al een hele tijd) verblijven. Een ander argument dat mensen aangeven om in de eigen woning te blijven wonen is dat men de woning en de buurt erg goed kent. Wat aangenaam is als je, bij het ouder worden, steeds meer tijd doorbrengt in en om de eigen woonst.

Daar staat tegenover dat, naarmate het leven vordert, je woning op een bepaald moment niet meer voldoet aan je behoeften, bijvoorbeeld: de kinderen zijn het huis uit, je bent (tijdelijk) minder goed te been of je prioriteiten in huis veranderen. Als dat het geval is, moet er naar een oplossing gezocht worden. Mogelijke oplossingen zijn: het aanpassen van je huidige woning, een beroep doen op bepaalde diensten of eventueel verhuizen naar een beter aangepaste woning. Belangrijk daarbij is om op tijd actie te ondernemen en niet te wachten tot het te laat is. Wie te lang wacht moet vaak zijn toevlucht nemen tot dure verbouwingen of een verplichte verhuis.

Om dat te voorkomen, raden we je aan om nu al na te denken over je huidige woonst en wat je van die woonst verwacht in je latere leven. Op die manier vermijd je dat je woning op een bepaald moment niet meer geschikt is, of dat er plots dure verbouwingen nodig zijn om er te kunnen blijven wonen.

Een andere reden om zo vroeg mogelijk na te denken over je latere woonst is de volgende: als je woning niet is aangepast aan je wensen en noden dan vormt deze een risico voor je gezondheid en je onafhankelijkheid, denk bijvoorbeeld aan de vele valincidenten bij ouderen. 

Enkele mogelijkheden..

Het is belangrijk om te anticiperen en vooruit te kijken naar de toekomst, in plaats van te wachten tot de keuzes zo beperkt zijn dat je ze niet meer kan realiseren. Hieronder wat mogelijkheden dat je kan doen. 

Je woning aanpassen

 

Veel ouderen willen graag in hetzelfde huis blijven wonen. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend, zo blijkt ook uit onze ervaringen.

Een relatief eenvoudige manier om in hetzelfde huis te kunnen blijven wonen is door je woonst op tijd aan te passen aan je wensen en behoeften. Uit onderzoek blijkt dat vooral trappen het grootste obstakel in huis vormen. Wederom is het aangeraden om niet te wachten met de aanpassingen tot de problemen zich opdringen. Het is beter om je woning te verbouwen of aan te passen zolang je nog in goede gezondheid bent.

Het aanpassen van je woning kan al op de leeftijd van 40, 50 of 60 jaar. Op die manier voorkom je dat je op latere leeftijd een beter aangepaste woning moet zoeken, en kan je zonder zorgen in je huidige woonst blijven wonen. Bovendien hoeven die aanpassingen niet erg groot te zijn, met een aantal kleine hulpmiddelen en aanpassingen kan je je woning al een heel stuk comfortabeler maken.

Zo kan je bijvoorbeeld:

 • voldoende verlichting voorzien;
 • losliggende tapijten verwijderen;
 • gebruikmaken van een seniorenslot, waarbij het slot boven de handgreep zit en dus beter zichtbaar is;
 • een automatische garagepoort laten installeren;
 • een traplift of tussentreden voorzien waardoor je staphoogte wordt gehalveerd;
 • een verhoogd toilet gebruiken;
 • een kraan installeren met uittrekbare handdouche om je potten op het aanrecht te vullen;
 • een relaxzetel aanschaffen met optimaal zitcomfort;
 • het bad voorzien van een antislipmat of een instapbad aanschaffen
 • enz.

In sommige gevallen is het ook aangeraden om grotere aanpassingen te doen aan de woning om deze zo comfortabel mogelijk te maken. Ook voor deze aanpassingen geldt dat je dat best op tijd doet, vooraleer je de mogelijkheden niet meer hebt.

Zo kan je bijvoorbeeld:

 • je garage ombouwen tot een slaapkamer op de benedenverdieping;
 • eventuele hoogteverschillen tussen ruimtes wegwerken;
 • een badkamer en toilet voorzien op de benedenverdieping
 • enz.

Jonge(re) bouwers en verbouwers kunnen zich ook al goed voorbereiden op later, door van hun bestaande of nieuwe woning een ‘meegroeiwoning’ te maken. Een meegroeiwoning is een woning die je zo bouwt of verbouwt dat je ze gemakkelijk en met zo weinig mogelijk kosten kan aanpassen aan je veranderende levensomstandigheden. Een woning die dus met je mee evolueert of ‘meegroeit’.

Elders gaan wonen 

 

In sommige omstandigheden kan het toch beter zijn om elders te gaan wonen, in een woning die beter past bij wat je nodig hebt. Uit de gesprekken tussen de senioren bleek ook dat het wegvallen van hun partner, voor velen een drijvende factor was om te verhuizen.

Daarnaast gaven de senioren ook aan dat je best niet te lang wacht om te verhuizen, want verhuizen wordt moeilijker naarmate je ouder wordt.

Bovendien mag je niet wachten tot een verplichte verhuis zich opdringt, het is belangrijk dat je de situatie zelf in handen neemt en uit vrije wil verhuist, aldus enkele senioren.

 

Wie de beslissing neemt om te verhuizen heeft tal van mogelijkheden. Naast verhuizen naar een kleinere woning of appartement zijn er nog heel wat andere woonvormen mogelijk die voor iets meer ondersteuning zorgen. Je vindt hier een beperkte opsomming:

Assistentiewoning of serviceflat 

Een appartement of studio waar je zelfstandig kan wonen en een beroep kan doen op bepaalde diensten naar keuze (maaltijden, thuiszorg, schoonmaak …)

 

Groepswonen

Een aantal personen of koppels zetten samen een gemeenschappelijk woonproject op. Samen in één huis of elk in een eigen woning met de bedoeling om zo lang mogelijk voor elkaar te blijven zorgen.

Woonzorgcentrum

Deze welzijnsvoorziening staat open voor ouderen en biedt hen een permanent verblijf met de nodige hulp en verzorging.

Kangeroewonen

Twee personen of koppels wonen apart onder één dak, met de belofte om voor elkaar te zorgen wanneer dat nodig blijkt.

In elk geval geldt: wacht niet tot het te laat is om te verhuizen, want: “Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt.” Je kan beter tijdig verhuizen naar een serviceflat of woonzorgcentrum van je eigen keuze, dan te wachten tot je dringend moet verhuizen naar het enige woonzorgcentrum waar nog plaats is.

Meer weten...

Wil je meer over dit onderwerp te weten komen, ga dan zeker eens kijken bij onze links

In samenwerking met :

koning boudewijn stichting