Waarom is het zo belangrijk dat ik nu al nadenk over mijn woonsituatie op latere leeftijd?
Tegenwoordig wordt heel wat nadruk gelegd op ‘ouder worden in hetzelfde huis’ en ‘zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen’ of om het met een Engelse term te zeggen ‘Ageing in place’. En niet alleen beleidsmakers vinden dat belangrijk, uit onderzoek en uit onze ervaringen blijkt ook dat senioren en ouderen er zelf voor kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Mensen blijven het liefst zo lang mogelijk in het eigen huis wonen, omdat ze in de eerste plaats een sterke emotionele binding voelen met die woning waar ze (vaak al een hele tijd) verblijven. Een ander argument dat mensen aangeven om in de eigen woning te blijven wonen is dat men de woning en de buurt erg goed kent. Wat aangenaam is als je, bij het ouder worden, steeds meer tijd doorbrengt in en om de eigen woonst.
Daar staat tegenover dat, naarmate het leven vordert, je woning op een bepaald moment niet meer voldoet aan je behoeften, bijvoorbeeld: de kinderen zijn het huis uit, je bent (tijdelijk) minder goed te been of je prioriteiten in huis veranderen. Als dat het geval is, moet er naar een oplossing gezocht worden. Mogelijke oplossingen zijn: het aanpassen van je huidige woning, een beroep doen op bepaalde diensten of eventueel verhuizen naar een beter aangepaste woning. Belangrijk daarbij is om op tijd actie te ondernemen en niet te wachten tot het te laat is. Wie te lang wacht moet vaak zijn toevlucht nemen tot dure verbouwingen of een verplichte verhuis.
Om dat te voorkomen, raden we je aan om nu al na te denken over je huidige woonst en wat je van die woonst verwacht in je latere leven. Op die manier vermijd je dat je woning op een bepaald moment niet meer geschikt is, of dat er plots dure verbouwingen nodig zijn om er te kunnen blijven wonen.
Een andere reden om zo vroeg mogelijk na te denken over je latere woonst is de volgende: als je woning niet is aangepast aan je wensen en noden dan vormt deze een risico voor je gezondheid en je onafhankelijkheid, denk bijvoorbeeld aan de vele valincidenten bij ouderen.